Självklart gör du inte det i så många ord. Men frågan är om dina medarbetares hjärnor ändå uppfattar det så? I den här artikeln får du lära dig hur det kan komma sig att våra hjärnor kan tolka vardagliga situationer som ”dödshot” och vilka konsekvenser det kan få för vår kreativitet och hälsa.
Hjärnan är programmerad för att säkra vår överlevnad och forskning visar att våra hjärnor är mycket mer socialt konstruerade än vi tidigare trott. Egentligen är det väldigt logiskt eftersom social tillhörighet varit viktigt för vår överlevnad under människans historia. Blev man utkastad ur grottan gick man en säker död till mötes.
När vi möter ett socialt hot reagerar våra hjärnor på samma sätt som när vi ställs inför ett fysiskt hot. För hjärnan är en kritisk blick från chefen att jämföra med att möta en björn i skogen. Händer det flera gånger varje dag innebär det att individen lever med ständig stress, vilket på sikt kan leda till ohälsa. Ett konstant stresspåslag leder också till att vi presterar sämre eftersom det bland annat påverkar vår kreativitet och förmåga att samverka med andra negativt.
Du kan skapa trygghet
Som ledare har du hög status i gruppen och medarbetarnas hjärnor är väldigt känsliga för vilka signaler du sänder ut. Genom att bli medveten om vad som uppfattas som hotfullt kan du undvika att trigga onödig stress hos dina medarbetare. När du agerar utifrån kunskap om hur den sociala hjärnan fungerar kan du skapa förutsättningar för att ditt team både mår och presterar bra.
Är du nyfiken på vilka sociala situationer som triggar hotresponsen? David Rock på Neuroleadership Institute i New York har sammanfattat dem i en modell som heter SCARF. Om du inte är bekant med den så kan du läsa mer om den här.
Vill du sedan fördjupa dig ytterligare i SCARF och ta ditt ledarskap till nästa nivå tipsar vi om vår digitala SCARF-utbildning och vår baskurs i neuroledarskap. Vi kan även skräddarsy en kurs utifrån behovet i just din organisation.