Hjärnanatomi för neuroledare

23 jan, 2018 | Neuroledarskap

Med en grundläggande förståelse för hur hjärnan är uppbyggd är det enklare för oss att förstå varför vi själva och andra agerar och reagerar som vi gör. Och inte minst – hur vi kan ta kontroll! I den här artikeln gör vi en grundläggande genomgång av de strukturer som vi ofta hänvisar till inom neuroledarskapen för att hjälpa dig att sätta kunskapen i en kontext.

Prefrontala Cortex (PFC) hittar du i den främre delen av hjärnans pannlob och har kopplingar till hjärnans alla sinnessystem samt till amygdala och hypotalamus. Här sköts våra komplexa, exekutiva förmågor som impulskontroll, planering av rörelser och styrning av beteenden.

Annat som sköts i din PFC är förmågan till uppmärksamhet, omdöme, tidsuppfattning, reflektion, analys och problemlösande. Även förmågan att fatta beslut och att anpassa sig till olika sociala sammanhang hanteras här.

Basala ganglierna är ett område i cortex, under hjärnbarken, som bland annat är involverade i verkställandet av frivilliga rörelser och ser till att de blir jämna och välkoordinerade. Basala ganglierna är också inblandade när det handlar om att utveckla specifika färdigheter och rutiner och är sammankopplade med delar av hjärnans belöningssystem.

Limbiska systemet tillhör det centrala nervsystemet. Det kallas även för känslohjärnan och här finns de nervkretsar som hanterar våra affekter och undermedvetna tankar. Det limbiska systemet har en viktig roll när det kommer till vår förmåga att uppleva och bearbeta känslor samt för inlärning, vår förmåga att forma minnen och för vår motivation.

Talamus beskrivs ofta som en omkopplingsstation och dess övergripande funktion är att samordna aktivitet mellan hjärnans olika områden. Talamus hanterar, och prioriterar, bland våra olika sinnesintryck och spelar en viktig roll för vår förmåga till uppmärksamhet.

Hypotalamus har hand om kontrollmekanismerna för blodtryck, kroppstemperatur, ämnesomsättning och sömn. Den kopplar hjärnan till det endokrina systemet genom att bland annat avge hormonerna dopamin, melatonin, kortisol och adrenalin.

Amygdala är en struktur i det limbiska systemet (känslohjärnan) som tros ha en viktig funktion i hjärnans emotionella nätverk samt för uppkomsten av både negativa och positiva känslor. Amygdala anses vara kopplingen mellan inkommande sinnesinformation och de fysiologiska och beteendemässiga förändringar som kopplas till våra emotionella reaktioner. Amygdala reagerar starkt vid snabba förändringar i omvärlden, stressfyllda situationer och händelser som kräver emotionell reaktion.

Hippocampus är en del av det limbiska systemet och spelar en stor roll för korttidsminnet samt bildandet av nya minnen. Hippocampus möjliggör bland annat vår förmåga att orientera oss rumsligen, särskilt när det gäller att ta sig fram och tillbaka i ett tidigare okänt område.

I hippocampus lagras inga minnen utan området agerar snarare som en kopplingsstation som förbinder associationsbanor mellan de olika delarna av hjärnan. Vid långvarigt förhöjda kortisolnivåer, som vid stress och depression, kan hippocampus krympa vilket påverkar vår kognitiva förmåga.

Nyfiken på Neuroledarskap? Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer.

Våra senaste blogginlägg

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för augusti Under augusti har jag lärt känna två nya organisationer, som båda växer snabbt. De är måna om att tillväxten inte ska skapa klyftor mellan teamen, där människor i organisationen slutar relatera till varandra. För när det...

För mig själv, men inte ensam

För mig själv, men inte ensam

Evas ledare i nyhetsbrevet för juli Jag står i skrivande stund mitt i klivet över tröskeln till ännu en sommarledighet. Snart lämnar jag alla tankar på jobb för att hänge mig åt det jag vill fokusera på just nu: återhämtning och att fylla på med ny energi för att må...

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för maj Jag får regelbundet uppdrag som handlar om att coacha team eller ledningsgrupper. En vanlig ingrediens i dessa uppdrag är att bidra till att teamet enas kring sitt syfte. Varför man finns och ska samverka som grupp. Forskning...