Vila dig i form – så vet du om det är dags

26 sep, 2017 | Självledarskap

Har du ett arbete där du ständigt ställs inför nya utmaningar, där du hela tiden behöver lära dig nya saker och det sällan går på rutin? Kanske att du dessutom med regelbundna mellanrum beger dig utanför komfortzonen och testar nytt och lär känna nya människor? I så fall finns det en risk att du ställer högre krav på din hjärna än du kanske inser.

Prefrontala kortex är den senaste påbyggnaden av hjärnan och används för att lösa problem och att vara kreativ. Det är här vi har våra exekutiva funktioner som kräver fokus, som vår förmåga till planering, prioritering och analys. Det är med andra ord en helt fantastiskt användbar del av hjärnan som hjälper oss att uträtta små och stora dåd, men det är en superhjälte med begränsad flygtid.

Nedan är två exempel på hur din hjärna kanske berättar för dig att det är dags för återhämtning.

Har du tappat fokus?

Har du tio fönster öppna på datorn samtidigt och kollar Facebook samtidigt som du skriver ett mejl? Fyller du på med kaffe och socker för att orka jobba vidare trots att du vet att du redan druckit och ätit mer än tillräckligt? Då har du tappat fokus! Dra i handbromsen direkt i stället för att pressa på. Multitasking är hjärnans sätt att söka snabba kickar, men det innebär bara att vi belastar den ännu mer. Istället är det bättre om du rör på dig, tar några djupa andetag och återvänder till arbetet när du känner dig i balans.

När du tappar fokus – dra inte omedelbart slutsatsen att du har dålig självdisciplin. Det kan vara hjärnan som signalerar att den behöver vila.

Har du tappat lusten? 

Var det länge sedan du hörde dig själv skratta, eller känns jobbet inte lika meningsfullt längre? Då kan det bero på att din hjärna inte har fått tillräckligt med återhämtning eller att antalet arbetsveckor som ligger framför dig känns oändligt.

Eftersom hjärnan tycker om kortsiktiga belöningar är det smart att exempelvis dela upp arbetshösten i flera mindre delar och lägga in belöningar under resans gång. Det kan vara allt från skogspromenader till en kurs i improvisationsteater eller ett par weekendresor.

När du känner att lusten tryter i vardagen kan du känna efter vilken typ av återhämtning din hjärna behöver just nu. Är det vila eller kanske lek? Om du känner dig trött eller håglös är det inte alls säkert att det är sömn som du behöver. Kanske att du behöver mer tid för dagdrömmar eller reflektion?

Det är också hjärnsmart att planera in mikroavbrott under dagen då du vid något eller några tillfällen ger din hjärna en stunds tystnad. Lägg in tiden i kalendern och se det som en investering i din mest värdefulla resurs.

Nyfiken på Neuroledarskap? Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer.

Våra senaste blogginlägg

Komplexa perspektiv på framtiden

Komplexa perspektiv på framtiden

Evas ledare i nyhetsbrevet för maj Den teknologiska utvecklingen går med en rasande fart, på gott och ont. Många innovationer för såklart med sig fantastiska möjligheter och genombrott inom allt från medicin till grön omställning. Och den skapar nya, ofta bättre,...

En övning i fullständig närvaro

En övning i fullständig närvaro

Evas ledare i nyhetsbrevet för april När jag under 90-talet studerade kommunikationsvetenskap på högskolan i Växjö, plogade jag igenom en hel del teoretiska verk, bland annat Jürgen Habermas ”Kommunikativt handlande”. Redan 1954 disputerade Habermas med en analys av...