Tre tips – håll kvar semesterkänslan

11 sep, 2016 | Tips & Inspiration

Upplever du att det sköna semesterlugnet i hjärnan är som bortblåst redan i mitten av september? Här kommer tre tips på goda vanor som hjälper dig att få känslan att räcka längre.

1 – Planera in nya roligheter
Att tänka på roliga saker som ska hända i framtiden är belönande för hjärnan. Många väljer därför att planera nästa sommarsemester redan i samband med att höstterminen drar igång. Men eftersom den ledigheten ligger långt fram i tiden är det en bra idé att även komplettera med någon eller några roliga saker inom en mer överskådlig tidsram. Boka in en teater redan i oktober, en weekendresa eller en svampplockningsutflykt.

Utgå ifrån vad du tycker om och vad som fungerar i ditt liv. Projekten måste inte vara stora och kosta mycket pengar. Det  viktigaste är att du verkligen ser fram emot dem och att hjärnan blir belönad när du tänker på dem. Varför inte bygga en vana att göra något kul varje vecka?

 2 – Belöna i det lilla
Det är också bra att hitta sätt att belöna sin hjärna i det lilla varje dag. Att skapa utrymme för saker som skapar välbefinnande även när vardagens måsten pockar på.

Ställ dig frågan: ”Vad behöver jag göra för att just den här dagen blir rolig och värdefull?” Det kan vara att tända ljus på middagsbordet, njuta av en varm dusch, eller att gå en kvällspromenad i den friska höstluften. Medvetandegör upplevelsen som något du gör för ditt välbefinnande.

3 – Stanna upp!
Andningen ger oss en bra indikation om hur vår hjärna mår. Därför är det en bra idé att stanna upp vid några tillfällen under dagen och ta kontakt med den. Passa på när du står och väntar vid ett stoppljus, vid kaffeautomaten på jobbet eller i kön på mataffären.

När du fokuserar på andningen får du en snabbdiagnos på din stressnivå. Sitter andetaget uppe i halsen? Ta då tre djupa, lugna andetag. Det får pulsen att gå ner, du syresätter hjärnan och du kan ta dig an det som skapar stressen på ett mer konstruktivt sätt.

Våra senaste blogginlägg

Fyra principer för visdom

Fyra principer för visdom

En individ eller grupp som arbetar med, och utvecklar följande principer får tillgång till visdom som leder till långsiktig hållbarhet för såväl människor som organisationer. Men de släpper även loss individens och gruppens innovationskraft och förändringsförmåga....

Meningsfulla samtal

Meningsfulla samtal

Samtalen vi har på våra arbetsplatser behöver vara meningsfulla för att vi ska kunna bygga tillitsfulla relationer. De behöver tillföra värde och trygghet. Modellen för "Meningsfulla samtal" utgår därför från forskning kring vad den mänskliga hjärnan behöver för att...

Like a boss-podden

Like a boss-podden

Eva Hamboldt och Lars-Johan Bastås gästar podden Like a boss där de pratar om bias, fördomar och ledarskap. Tillsammans med Daniel Stenmark synar de hur ledare fattar beslut och hur fördomar påverkar oss. I detta avsnitt får du även verktyg för att få bättre koll på...