Tre tips – håll kvar semesterkänslan

11 sep, 2016 | Inspiration & Poddar

Upplever du att det sköna semesterlugnet i hjärnan är som bortblåst redan i mitten av september? Här kommer tre tips på goda vanor som hjälper dig att få känslan att räcka längre.

1 – Planera in nya roligheter
Att tänka på roliga saker som ska hända i framtiden är belönande för hjärnan. Många väljer därför att planera nästa sommarsemester redan i samband med att höstterminen drar igång. Men eftersom den ledigheten ligger långt fram i tiden är det en bra idé att även komplettera med någon eller några roliga saker inom en mer överskådlig tidsram. Boka in en teater redan i oktober, en weekendresa eller en svampplockningsutflykt.

Utgå ifrån vad du tycker om och vad som fungerar i ditt liv. Projekten måste inte vara stora och kosta mycket pengar. Det  viktigaste är att du verkligen ser fram emot dem och att hjärnan blir belönad när du tänker på dem. Varför inte bygga en vana att göra något kul varje vecka?

 2 – Belöna i det lilla
Det är också bra att hitta sätt att belöna sin hjärna i det lilla varje dag. Att skapa utrymme för saker som skapar välbefinnande även när vardagens måsten pockar på.

Ställ dig frågan: ”Vad behöver jag göra för att just den här dagen blir rolig och värdefull?” Det kan vara att tända ljus på middagsbordet, njuta av en varm dusch, eller att gå en kvällspromenad i den friska höstluften. Medvetandegör upplevelsen som något du gör för ditt välbefinnande.

3 – Stanna upp!
Andningen ger oss en bra indikation om hur vår hjärna mår. Därför är det en bra idé att stanna upp vid några tillfällen under dagen och ta kontakt med den. Passa på när du står och väntar vid ett stoppljus, vid kaffeautomaten på jobbet eller i kön på mataffären.

När du fokuserar på andningen får du en snabbdiagnos på din stressnivå. Sitter andetaget uppe i halsen? Ta då tre djupa, lugna andetag. Det får pulsen att gå ner, du syresätter hjärnan och du kan ta dig an det som skapar stressen på ett mer konstruktivt sätt.

Nyfiken på Neuroledarskap? Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer.

Våra senaste blogginlägg

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för augusti Under augusti har jag lärt känna två nya organisationer, som båda växer snabbt. De är måna om att tillväxten inte ska skapa klyftor mellan teamen, där människor i organisationen slutar relatera till varandra. För när det...

För mig själv, men inte ensam

För mig själv, men inte ensam

Evas ledare i nyhetsbrevet för juli Jag står i skrivande stund mitt i klivet över tröskeln till ännu en sommarledighet. Snart lämnar jag alla tankar på jobb för att hänge mig åt det jag vill fokusera på just nu: återhämtning och att fylla på med ny energi för att må...

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för maj Jag får regelbundet uppdrag som handlar om att coacha team eller ledningsgrupper. En vanlig ingrediens i dessa uppdrag är att bidra till att teamet enas kring sitt syfte. Varför man finns och ska samverka som grupp. Forskning...