Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

30 aug, 2023 | Kultur & Organisation

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för augusti

Under augusti har jag lärt känna två nya organisationer, som båda växer snabbt. De är måna om att tillväxten inte ska skapa klyftor mellan teamen, där människor i organisationen slutar relatera till varandra. För när det händer skapas ett Vi och Dom, där människor riskerar agera i polaritet.

Våra samtal låter ungefär så här:

”Vi behöver vara innovativa tillsammans och leva vår kultur medan vi växer. Och vi behöver bli bättre på att samarbeta med varandra på korsen och tvärsen i organisationen för att kunna leverera till kund. Hur klarar vi det samtidigt som vi blir fler?”

Frågan är högst relevant. Det finns nämligen en paradox i människors beteenden som visar sig när vi är i en större grupp på cirka 15 personer.

Om vi till exempel föreställer oss en fest, så uppstår det i den stora klungan av människor inledningsvis en alldeles särskild energi och ett sorl fyllt av förväntan, nyfikenhet och en lagom dos ovisshet. ”Vad kommer att hända här?” är frågan som håller samman gruppen. Förr eller senare kan man dock alltid se hur människor söker sig till det lilla sammanhanget, till några få personer. Ofta till individer man träffat tidigare. Varför blir det så? En förklaring är att det lilla sammanhanget ger oss rätt förutsättningar att möta våra grundläggande mänskliga behov, som exempelvis tillitsbaserad samhörighet, förutsägbarhet och autonomi. Men så plötsligt klingar värden i glaset och ber oss samlas för att fokusera på något vi har gemensamt. Ändå dröjer det inte länge förrän vi återgår till den lilla gruppen. Ska en fest likna en fest verkar det som att vi behöver klara av den rörelsen – gärna flera gånger om.

Medarbetares grundläggande mänskliga behov av samhörighet, förutsägbarhet och autonomi utmanas, när de vistas i organisationer som befinner sig i en tillväxtfas. En del organisationer brukar därför vilja skapa förutsättningar för tillhörighet i det lilla teamet. Jag tror det är en bra strategi. Samtidigt är det viktigt att teamets gränser inte stelnar. Annars kommer några team sitta kvar i sitt hörn när värden kallar på uppmärksamhet.

Jag vill därför dela med mig av sex saker som varje individ och team kan göra för att skapa en framgångsrik organisation:

  1. Dela mål med andra
  2. Delge information och ha en öppen kommunikation med andra
  3. Bidra till andras framgång
  4. Efterfråga andras kompetens
  5. Samarbeta med andra när det uppstår problem
  6. Ha kunskap om andras roller

(Inspirationen till dessa punkter kommer från mätinstrumentet CIM – Collaborative Intelligence Measurement).

Då kan man tänka:

”Men Lars-Johan, jag känner inte de andra. Jag känner inget för de andra!”

Just därför ska du göra alla sex punkter i listan. Sedan kommer du känna för de andra.

/Lars-Johan Bastås

 

Nyfiken på Neuroledarskap? Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer.

Våra senaste blogginlägg

För mig själv, men inte ensam

För mig själv, men inte ensam

Evas ledare i nyhetsbrevet för juli Jag står i skrivande stund mitt i klivet över tröskeln till ännu en sommarledighet. Snart lämnar jag alla tankar på jobb för att hänge mig åt det jag vill fokusera på just nu: återhämtning och att fylla på med ny energi för att må...

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för maj Jag får regelbundet uppdrag som handlar om att coacha team eller ledningsgrupper. En vanlig ingrediens i dessa uppdrag är att bidra till att teamet enas kring sitt syfte. Varför man finns och ska samverka som grupp. Forskning...

Vem är du, just nu?

Vem är du, just nu?

Evas ledare i nyhetsbrevet för april För någon vecka sedan fastnade jag framför TV:n när en kvinnlig artist, som jag aldrig hört talas om, blev intervjuad. Hon var tillbaka efter sex års uppehåll, med en ny platta och ett nytt liv; från artist i Stockholm till rollen...