Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

30 aug, 2023 | Kultur & Organisation

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för augusti

Under augusti har jag lärt känna två nya organisationer, som båda växer snabbt. De är måna om att tillväxten inte ska skapa klyftor mellan teamen, där människor i organisationen slutar relatera till varandra. För när det händer skapas ett Vi och Dom, där människor riskerar agera i polaritet.

Våra samtal låter ungefär så här:

”Vi behöver vara innovativa tillsammans och leva vår kultur medan vi växer. Och vi behöver bli bättre på att samarbeta med varandra på korsen och tvärsen i organisationen för att kunna leverera till kund. Hur klarar vi det samtidigt som vi blir fler?”

Frågan är högst relevant. Det finns nämligen en paradox i människors beteenden som visar sig när vi är i en större grupp på cirka 15 personer.

Om vi till exempel föreställer oss en fest, så uppstår det i den stora klungan av människor inledningsvis en alldeles särskild energi och ett sorl fyllt av förväntan, nyfikenhet och en lagom dos ovisshet. ”Vad kommer att hända här?” är frågan som håller samman gruppen. Förr eller senare kan man dock alltid se hur människor söker sig till det lilla sammanhanget, till några få personer. Ofta till individer man träffat tidigare. Varför blir det så? En förklaring är att det lilla sammanhanget ger oss rätt förutsättningar att möta våra grundläggande mänskliga behov, som exempelvis tillitsbaserad samhörighet, förutsägbarhet och autonomi. Men så plötsligt klingar värden i glaset och ber oss samlas för att fokusera på något vi har gemensamt. Ändå dröjer det inte länge förrän vi återgår till den lilla gruppen. Ska en fest likna en fest verkar det som att vi behöver klara av den rörelsen – gärna flera gånger om.

Medarbetares grundläggande mänskliga behov av samhörighet, förutsägbarhet och autonomi utmanas, när de vistas i organisationer som befinner sig i en tillväxtfas. En del organisationer brukar därför vilja skapa förutsättningar för tillhörighet i det lilla teamet. Jag tror det är en bra strategi. Samtidigt är det viktigt att teamets gränser inte stelnar. Annars kommer några team sitta kvar i sitt hörn när värden kallar på uppmärksamhet.

Jag vill därför dela med mig av sex saker som varje individ och team kan göra för att skapa en framgångsrik organisation:

  1. Dela mål med andra
  2. Delge information och ha en öppen kommunikation med andra
  3. Bidra till andras framgång
  4. Efterfråga andras kompetens
  5. Samarbeta med andra när det uppstår problem
  6. Ha kunskap om andras roller

(Inspirationen till dessa punkter kommer från mätinstrumentet CIM – Collaborative Intelligence Measurement).

Då kan man tänka:

”Men Lars-Johan, jag känner inte de andra. Jag känner inget för de andra!”

Just därför ska du göra alla sex punkter i listan. Sedan kommer du känna för de andra.

/Lars-Johan Bastås

 

Nyfiken på Neuroledarskap? Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer.

Våra senaste blogginlägg

Komplexa perspektiv på framtiden

Komplexa perspektiv på framtiden

Evas ledare i nyhetsbrevet för maj Den teknologiska utvecklingen går med en rasande fart, på gott och ont. Många innovationer för såklart med sig fantastiska möjligheter och genombrott inom allt från medicin till grön omställning. Och den skapar nya, ofta bättre,...

En övning i fullständig närvaro

En övning i fullständig närvaro

Evas ledare i nyhetsbrevet för april När jag under 90-talet studerade kommunikationsvetenskap på högskolan i Växjö, plogade jag igenom en hel del teoretiska verk, bland annat Jürgen Habermas ”Kommunikativt handlande”. Redan 1954 disputerade Habermas med en analys av...