Luthersk strävan i fjärran fältslag – över liten hund

3 feb, 2023 | Kultur & Organisation

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för januari

Eva och jag har skaffat en egen lokal i Gamla Stan i Stockholm! Vi är glada och energifyllda över detta och ser fram emot att både möta människor och hålla utbildningar på hemmaplan.

Med lokalen följer en intention om att oftare erbjuda lite kortare seminarier som komplement till heldagar och längre utbildningar. Dessa kommer ha en touch av experimentlåda kring viktiga och högst aktuella ämnen. Det första exemplet på det blir seminariet Vi och dom, där vi undersöker möjligheter och svårigheter med att bygga en kultur i mångfald.

På det temat tänkte jag berätta några erfarenheter jag gjort under de gångna storhelgerna. Jag har tillbringat flera veckor i en spansk liten by under jul och nyår. Intentionen är att etablera mig där över en längre tid. När jag vid ett par tillfällen fått frågan: ”Are you here for holidays or permanently?” så har mitt svar blivit: ”I’m here for holidays – permanently.”

Etableringen i byn har varit övervägande positiv och lustfylld. Men den har också innehållit frustration. Min nyfikenhet på människor och på hur saker går till är hög. I mötet med andra vill jag bidra med en stor dos öppenhet och värme.

Men jag har också upptäckt att om det som är annorlunda är alltför annorlunda, då ökar sannolikheten att jag backar, stänger ner och isolerar mig själv från situationen. Jag börjar jämföra med hur vi gör hemma. Det främmande känns inte lika bra som det jag är van vid. Jag slutar vara kvar i nuet och lever på mina fördomar. Med krampande hand klamrar jag mig fast vid mina egna värderingar. Då finns inte mycket plats till allt det nya, det som är främmande.

I detta har jag odlat en konflikt med vår granne som har en alltför annorlunda syn på hur man tar hand om en hund. Hans syn är vanlig i Spanien. Så jag har frågat mig själv: Ska jag anpassa mig eller försöka påverka? Med tanke på att jag tillhör en minoritet i byn känner jag mig sårbar. Jag undrar i tystnad om De dominerande ska sluta hälsa så glatt på mig när ryktet går om svensken med hunden. Spanien har precis stiftat en hundlag som är i linje med mina värderingar. Kanske jag borde spika upp den på en central plats i byn? Vi får se var det hela slutar.

Med detta sagt är jag glad att få välkomna er till vår nya adress på Prästgatan 28 i Gamla Stan där vi den 8 mars håller vårt första seminarium om Vi och dom.

Nyfiken på Neuroledarskap? Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer.

Våra senaste blogginlägg

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för augusti Under augusti har jag lärt känna två nya organisationer, som båda växer snabbt. De är måna om att tillväxten inte ska skapa klyftor mellan teamen, där människor i organisationen slutar relatera till varandra. För när det...

För mig själv, men inte ensam

För mig själv, men inte ensam

Evas ledare i nyhetsbrevet för juli Jag står i skrivande stund mitt i klivet över tröskeln till ännu en sommarledighet. Snart lämnar jag alla tankar på jobb för att hänge mig åt det jag vill fokusera på just nu: återhämtning och att fylla på med ny energi för att må...

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för maj Jag får regelbundet uppdrag som handlar om att coacha team eller ledningsgrupper. En vanlig ingrediens i dessa uppdrag är att bidra till att teamet enas kring sitt syfte. Varför man finns och ska samverka som grupp. Forskning...