Luthersk strävan i fjärran fältslag – över liten hund

3 feb, 2023 | Kultur & Organisation

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för januari

Eva och jag har skaffat en egen lokal i Gamla Stan i Stockholm! Vi är glada och energifyllda över detta och ser fram emot att både möta människor och hålla utbildningar på hemmaplan.

Med lokalen följer en intention om att oftare erbjuda lite kortare seminarier som komplement till heldagar och längre utbildningar. Dessa kommer ha en touch av experimentlåda kring viktiga och högst aktuella ämnen. Det första exemplet på det blir seminariet Vi och dom, där vi undersöker möjligheter och svårigheter med att bygga en kultur i mångfald.

På det temat tänkte jag berätta några erfarenheter jag gjort under de gångna storhelgerna. Jag har tillbringat flera veckor i en spansk liten by under jul och nyår. Intentionen är att etablera mig där över en längre tid. När jag vid ett par tillfällen fått frågan: ”Are you here for holidays or permanently?” så har mitt svar blivit: ”I’m here for holidays – permanently.”

Etableringen i byn har varit övervägande positiv och lustfylld. Men den har också innehållit frustration. Min nyfikenhet på människor och på hur saker går till är hög. I mötet med andra vill jag bidra med en stor dos öppenhet och värme.

Men jag har också upptäckt att om det som är annorlunda är alltför annorlunda, då ökar sannolikheten att jag backar, stänger ner och isolerar mig själv från situationen. Jag börjar jämföra med hur vi gör hemma. Det främmande känns inte lika bra som det jag är van vid. Jag slutar vara kvar i nuet och lever på mina fördomar. Med krampande hand klamrar jag mig fast vid mina egna värderingar. Då finns inte mycket plats till allt det nya, det som är främmande.

I detta har jag odlat en konflikt med vår granne som har en alltför annorlunda syn på hur man tar hand om en hund. Hans syn är vanlig i Spanien. Så jag har frågat mig själv: Ska jag anpassa mig eller försöka påverka? Med tanke på att jag tillhör en minoritet i byn känner jag mig sårbar. Jag undrar i tystnad om De dominerande ska sluta hälsa så glatt på mig när ryktet går om svensken med hunden. Spanien har precis stiftat en hundlag som är i linje med mina värderingar. Kanske jag borde spika upp den på en central plats i byn? Vi får se var det hela slutar.

Med detta sagt är jag glad att få välkomna er till vår nya adress på Prästgatan 28 i Gamla Stan där vi den 8 mars håller vårt första seminarium om Vi och dom.

Nyfiken på Neuroledarskap? Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer.

Våra senaste blogginlägg

Omfamna din inre tonåring (med en nypa reflektion)

Omfamna din inre tonåring (med en nypa reflektion)

Evas ledare i nyhetsbrevet för januari För ett par veckor sedan hade jag den stora förmånen att få prata för årskurs 8 och 9 på en internationell skola i Stockholm. De startade sin termin med Brain Awareness Week och jag kom laddad med Dr. Daniel Siegels forskning om...

Det är i rytmen det avgörs

Det är i rytmen det avgörs

Evas ledare i nyhetsbrevet för december Under året som gått har jag funderat en del. Jag har haft tillfälle att möta mig själv som människa lite mer än annars, och jag har reflekterat kring mig; mitt liv och min yrkesmässiga gärning. Jag har ställt mig frågor som...

Det är som det är, och det är bra också

Det är som det är, och det är bra också

Evas ledare i nyhetsbrevet för november När jag sitter i coaching-samtal hör jag ofta kommentarer som: "Jag skulle behöva bli bättre på att acceptera saker jag inte kan göra något åt”. Men jag hör också: ”Sådana beteenden kan jag absolut inte acceptera”. Och jag kan...