Förstoringsglas och kikare i målarbetet

6 apr, 2021 | Lärande & Förändring

Lars-Johans ledare från nyhetsbrevet mars 2021

Tidigare har jag skrivit om psykologisk flexibilitet med fokus på acceptans som förändringsfilosofi. Det kan du läsa om här. Nu utforskar jag ytterligare en aspekt av den psykologiska flexibiliteten och zoomar in på arbete med mål.

Vi omger oss till vardags med målformuleringar. I vårt privata liv såväl som i det professionella. Som individer och som grupp och organisation.

”Jag har som målsättning att….”
”Vårt mål är att….”

Det ligger en lockelse och en energi i att ha mål. Då har man något att drömma om, kämpa för, som ger mening och riktning. I bästa fall det vill säga. För vi är nog många som också förknippar mål med tappade sugar, nyårslöften, misslyckanden och kanske som något som läggs på oss utifrån. Målen blir mer av ett ok att bära än en trevlig stig att gå på. Mer av ett måste än något lustdrivet.

Att jobba mot ett mål kan betraktas som ett psykologiskt experiment som kräver psykologisk flexibilitet. Med det menar jag att det handlar om att pröva sig fram, att vara i nyfiket lärande och ändra och anpassa sig efter olika faktorer. Jag tror att hemligheten bakom framgångsrikt målarbete är kombinationen av ett skarpt seende på nära håll, där jag har blick för nästa steg, med en blick för det som är vid horisonten. Jag tänkte säga något om båda dessa synförmågor här nedan:

Djupseende och långsikt

En målsträvan kan sannolikt passas in i något av ens viktiga livsområden i livet, och det är effektivt att koppla målsträvan till identitet, mening och värderingar. Knyt målet till ett livsområde som är viktigt för dig, som arbete och karriär, intima relationer, socialt liv, hälsa och motion eller andlighet. Ställ sedan frågan ”varför?” Då får du med dig ett uthålligt perspektiv in i målarbetet som handlar om hur du vill vara och leva ditt liv.

Att länka mål till värderingar

De bästa målen är länkade till val om hur du vill vara i världen, med inre värden som du vill ska reflekteras i dina handlingar. Att jobba med mål handlar om att problemlösa och hitta bra strategier, men det räcker inte för att hålla fast vid en förändring över tid. För att lyckas långsiktigt behöver beslutet eller löftet knytas till en värdering som exempelvis kärlek, omsorg eller skapande.

Jag mötte nyligen en nybliven farfar som kämpade med att gå ned i vikt. När vi utforskat ”varför” en stund formulerade han ett svar som inbegrep en längre tidshorisont och en djupare och bredare mening med att gå ned i vikt. ”Jag vill göra vad jag kan för att vara vid liv på mina barnbarns student.”

Kortsyn

Men ibland behöver man också ett inbyggt förstoringsglas i en målsträvan. Vi bygger alltid vanor genom det vi gör var och varannan dag. Och medan en vana byggs upp genom en stund-för-stund process, faller vi ofta i fällan att överfokusera på det perfekta slutresultatet. När vi försöker förändra våra vanor i ett svep, tenderar våra ansträngningar att leda till uppskjutanden, impulsivitet eller överansträngning.

Istället kan vi lära oss fokusera på den kontinuerliga processen att bygga vanor i små steg. Av små experiment. Det lilla barnet som ska lära sig gå tränar oförtrutet vidare, ett steg i taget. Även efter att ha ramlat. Det låser sig inte vid en önskan av att vara Kompetent. Det lilla barnet har med sig en annan lycklig omständighet också. Ofta faller det mjukt, tack vare en mjuk kropp men också tack vare en mjuk blöja. Som vuxen kan vi istället låta självmedkänslan bolstra våra misslyckanden.

Men belöningscentra lyser också upp när vi tar det konkreta steget, är i handling, i rörelse. För den som behöver träna upp sin närsyn, eller sin spänst om man så vill, kommer här ett par tips:

Sätt upp värderingstriggers: Ibland kan en liten nudge räcka en bit. Sätt upp en påminnelse om vad det är som står på spel – Varför ditt mål är viktigt för dig. Ett foto i hallen eller som bakgrundsbild på mobilen kan fungera bra.

Välj en handlingstrigger: Att sträva mot ett mål innebär ofta att man får starta nya vanor. Det kan kännas ovant och obekvämt vilket gör att vi skjuter på agerandet/handlandet eller skippar det helt. Av den här anledningen hjälper det att välja en trigger som gör dig alert att gå till handling. Du kan exempelvis välja en specifik tid att starta, eller en generell trigger, som varje morgon när du kliver ur sängen.

Länka ett nytt beteende till ett gammalt: Ett av de bästa sätten att bygga en ny vana är att expandera en gammal. Om du alltid dricker kaffe på morgonen och vill göra fler armhävningar, gör en kort runda med armhävningar varje morgon när kaffet kokar upp. Drick inte en droppe kaffe förrän armhävningarna är gjorda.

Nyfiken på Neuroledarskap? Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer.

Våra senaste blogginlägg

Komplexa perspektiv på framtiden

Komplexa perspektiv på framtiden

Evas ledare i nyhetsbrevet för maj Den teknologiska utvecklingen går med en rasande fart, på gott och ont. Många innovationer för såklart med sig fantastiska möjligheter och genombrott inom allt från medicin till grön omställning. Och den skapar nya, ofta bättre,...

En övning i fullständig närvaro

En övning i fullständig närvaro

Evas ledare i nyhetsbrevet för april När jag under 90-talet studerade kommunikationsvetenskap på högskolan i Växjö, plogade jag igenom en hel del teoretiska verk, bland annat Jürgen Habermas ”Kommunikativt handlande”. Redan 1954 disputerade Habermas med en analys av...