Ledig – med rätt att vissla

5 sep, 2017 | Neuroledarskap

När jag klev in i semestern i sommar gjorde jag det med avsikten att ge hjärnan så mycket skärmfri tid som möjligt. Datorn ville jag inte ha att göra med överhuvudtaget. Mobilen kunde jag tänka mig att använda lite grann, men bara för att lägga upp härliga bilder som handlade om lek och semester på Instagram.

Anledningen till mitt beslut var att jag framåt midsommar kände mig rejält trött i hjärnan. Jag hade svårt att fokusera på en sak i taget och utan att jag egentligen visste hur det gick till så hade jag plötsligt mängder med fönster öppna på datorn samtidigt. Men det tydligaste tecknet på att min hjärna behövde vila var ändå att jag inte var på särskilt gott humör. Jag skrattade inte lika ofta som jag brukar och jag kunde inte ens komma ihåg när jag visslade sist. Huruvida jag visslar eller inte är en tydlig temperaturmätare för mitt mående och temat för sommaren blev därför att hamna i ett känslomässigt och mentalt tillstånd som lockar fram impulsen att vissla.

Jag skrev autosvar på alla mina mejlboxar och inledde semestern med en utlandsresa. Efter två veckor med vandring, bad och turistande började jag komma ner i varv och när jag sedan kom hem till mina hus- och trädgårdsprojekt valde jag aktivt att monotaska. Jag gjorde en sak i taget. I takt med att dagarna gick kände jag mig allt lekfullare och mer närvarande och det fysiska arbetet gjorde att jag har sovit väldigt gott på natten.

För ett par veckor sedan var jag inne och köpte träolja på Bygg Ole. På vägen ut passerade jag en man som log stort emot mig och jag insåg plötsligt att jag hade visslat högt där jag gick i stövlar och shorts. Vilken härlig känsla! Nu känner jag mig motiverad att möta hösten och är nyfiken på alla spännande människor jag kommer att möta.

Nyfiken på Neuroledarskap? Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer.

Våra senaste blogginlägg

En ljusnande framtid är vår – om vi har tillit

En ljusnande framtid är vår – om vi har tillit

Evas ledare från nyhetsbrevet i december 2021 Idag börjar ljuset återvända till Sverige. Igår klockan 16.58 inföll nämligen årets vintersolstånd. Det innebär att solen går ned 1 minut senare idag än igår. Det innebär också att det nu kommer att ljusna lite dag för...

Välgörande tvivel överbryggar ”Vi & Dom”

Välgörande tvivel överbryggar ”Vi & Dom”

Evas ledare från nyhetsbrevet november 2021 Under årens lopp har jag många gånger funderat på det mänskliga "vi & dom"-dilemmat som vi så ofta fastnar i på våra arbetsplatser, och som bland annat baseras på hjärnans preferens för det som är igenkännbart, eftersom...

Status med livet som insats

Status med livet som insats

Evas ledare i nyhetsbrevet oktober 2021 För ett tag sedan, när jag en lördagsmorgon läste tidningen över en kopp kaffe, tog jag del av två starka berättelser. Båda på samma tema, men de utspelade sig i olika tidsepoker. Det var dråpliga historier, men framför allt...