Vem är välkommen på din scen?

29 mar, 2017 | Neuroledarskap

Tänk dig att du sitter och kör bil. Om du vet vart du är på väg, och har kört just den där vägen flera gånger tidigare, är det inga problem för dig att både ha på musik och att prata med den som sitter bredvid dig samtidigt. Men om du ställs inför något nytt. Kanske att du ska navigera dig igenom en för dig ny stad med mycket trafik, vägarbeten och enkelriktade gator. Då kan du förmodligen inte koncentrera dig på samtalet, utan behöver lägga hela din mentala bandbredd på att hitta.

Och att vi upplever det på det här sättet är inget konstigt. Det är så hjärnan är konstruerad. I boken Hjärnan på jobbet dyker David Rock ner i det här i detalj och berättar hur vi kan få bättre utväxling av våra hjärnor i olika situationer på jobbet.

I boken pratar David Rock om arbetsminnet som en scen. Det finns begränsad plats på scenen och därför gäller det att vara noga med vem man väljer att släppa upp. Om man ger vem som helst tillstånd att kliva in när som helst finns det en stor risk att det som är viktigast hamnar i skymundan. Du tappar fokus på det som är viktigast!

Fundera på hur det ser ut i ditt liv? Vad är det som tränger sig upp på scenen och stjäl fokus? Det kan vara allt från mejlen som plingar till den där kunden eller kollegan som gärna ringer flera gånger om dagen för att bolla idéer. För att du ska kunna använda din hjärna på ett optimalt sätt är det viktigt att komma ihåg att dina medvetna tankar är en värdefull och ändlig resurs som du ska vara rädd om. Ingen utan VIP-pass får lov att beträda din scen.

Något annat som är bra att veta är att vissa tankeprocesser tar upp mer mental bandbredd än andra. Exempelvis kräver det mycket kraft att prioritera. David Rock tipsar därför om att vi ska inleda vår dag med att prioritera snarare än att omedelbart kasta oss in i mejlboxen. Det är också gynnsamt att planera in de saker som kräver mycket uppmärksamhet till en tid på dygnet när vi känner oss alerta och fräscha i sinnet. Och att varva olika aktiviteter som kräver olika sorters tänkande med varandra. Då håller vi hjärnan pigg längre.

Vill du lära dig mer tipsar vi dels om att läsa boken ”Hjärnan på jobbet” eller gå någon av våra kurser. Här kan du kan läsa mer om vårt kursutbud. Ta kontakt med oss om du vill att vi skräddarsyr en utbildning till er organisation.

Nyfiken på Neuroledarskap? Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer.

Våra senaste blogginlägg

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för augusti Under augusti har jag lärt känna två nya organisationer, som båda växer snabbt. De är måna om att tillväxten inte ska skapa klyftor mellan teamen, där människor i organisationen slutar relatera till varandra. För när det...

För mig själv, men inte ensam

För mig själv, men inte ensam

Evas ledare i nyhetsbrevet för juli Jag står i skrivande stund mitt i klivet över tröskeln till ännu en sommarledighet. Snart lämnar jag alla tankar på jobb för att hänge mig åt det jag vill fokusera på just nu: återhämtning och att fylla på med ny energi för att må...

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för maj Jag får regelbundet uppdrag som handlar om att coacha team eller ledningsgrupper. En vanlig ingrediens i dessa uppdrag är att bidra till att teamet enas kring sitt syfte. Varför man finns och ska samverka som grupp. Forskning...