Värderingar och hemligheter

14 jun, 2021 | Kultur & Organisation

Lars-Johans ledare från nyhetsbrevet maj 2021

”Det där verkar vara en organisation med starka värderingar!”

”Den där organisationens sätt att jobba ligger i linje med mina värderingar, där vill jag verkligen jobba!”

”Jag har svårt med den här typen av uppgifter, jag är så värderingsstyrd att det är tufft för mig att gå med på att …”

Du har säkert hört liknande saker uttryckas, och kanske till och med varit den som sagt orden. Värderingar påverkar oss, både våra egna och andras. Värderingar kan både skapa engagemang och motivation, men också innebära att vi tvingas fatta obekväma beslut.

Värderingar kommer från en djupare plats inom oss själva, men ibland ser jag människor som gör en grej av att visa upp sina värderingar för andra. Som att skaffa prylar som signalerar ett visst beslut, vägval eller ställningstagande. Ibland stöter jag också på organisationer som hoppas kunna leva sina värderingar genom att färgglatt affischera med dem.

Om jag ser till mig själv och de gånger jag verkligen tagit intryck av någons värdeorienterade handling så har det skett subtilt. Personen har inte gjort någon grej av det, utan det framstår som en naturlig del av deras beteenden och liv. Och jag tänker att själva essensen skulle gå förlorad om handlingen användes till ett egoboostande inlägg i sociala medier.

Genom livet har jag funderat en hel del på om det går att hjälpa sig själv och andra med att bygga, formulera och låta sig vägledas av värderingar. Eller om värderingarna formas genom att låta livet ha sin gång. Oavsett vilket är det intressant och nyttigt att medvetandegöra sig själv om sina värderingar och se hur de kommer till uttryck i handling. Och här kommer ett tips på hur du kan göra det:

Välj en handling som manifesterar en värdering du har, och se om du kan planlägga handlingen på ett sätt så att ingen kommer märka av den. Som exempelvis att ge ett större bidrag till en organisation som du uppskattar, utan att berätta för någon att du gjort det. Du kan också anonymt visa medkänsla med en hjälpbehövande främling. Sedan någon gång under dagen sätter du dig ner och skriver hur upplevelsen var för dig och utforska idéer för hur du kan bygga in fler värdebaserade handlingar i ditt dagliga liv.

Om den här övningen är svår kan det i sig vara värt att reflektera över. Du kanske upptäcker att du läcker ut din plan till en vän eller berättar om din goda gärning i ett senare skede. Borra lite i varför det blir på det sättet.

En möjlig förklaring är att behovet av social bekräftelse överskuggar förmågan att finna din egen känsla av mening. Om det ligger något i den förklaringen så kan du göra en mindre version av övningen, något mindre märkvärdigt, varje dag till dess det är enkelt och till dess du kan upprätthålla ”din sekretess” runt dina handlingar till hundra procent. Sedan kan du gradvis öka storleken på dina hemliga handlingar igen.

Nyfiken på Neuroledarskap? Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer.

Våra senaste blogginlägg

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för augusti Under augusti har jag lärt känna två nya organisationer, som båda växer snabbt. De är måna om att tillväxten inte ska skapa klyftor mellan teamen, där människor i organisationen slutar relatera till varandra. För när det...

För mig själv, men inte ensam

För mig själv, men inte ensam

Evas ledare i nyhetsbrevet för juli Jag står i skrivande stund mitt i klivet över tröskeln till ännu en sommarledighet. Snart lämnar jag alla tankar på jobb för att hänge mig åt det jag vill fokusera på just nu: återhämtning och att fylla på med ny energi för att må...

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för maj Jag får regelbundet uppdrag som handlar om att coacha team eller ledningsgrupper. En vanlig ingrediens i dessa uppdrag är att bidra till att teamet enas kring sitt syfte. Varför man finns och ska samverka som grupp. Forskning...