Sommarens andetag

7 jul, 2021 | Självledarskap

Evas ledare i nyhetsbrevet juni 2021

För tre år sedan var jag tvungen att ända livet för Dante, min älskade hund och trogna följeslagare. I nästan samma stund som han slutade andas fick jag besvär med min andning. Det var som om jag helt plötsligt saknade en lunga och inte riktigt kunde bottna i mina andetag. Jag gick med en konstant upplevelse av andnöd.

I det ögonblicket insåg jag hur viktig hans andning hade varit för mig. Jag placerade ju ofta min hand på hans mage för att få kontakt med de långa och jämna andetagen han tog när han sov vid min sida. Det var som om han guidade min andning, och skapade lugn och trygghet. Sedan dess har jag varit oerhört intresserad av just andning. Av andetagen. Och av det som händer mellan varje andetag.

Något år innan Dante gick bort var jag på ett retreat på Hawaii, i syfte att träna upp min förmåga att meditera. En återkommande uppmaning vi fick under de tio dagarna jag spenderade där var att stanna upp i andetagets mellanrum, eller som de uttryckte det; ”i närvaro av andetaget och i närvarons andetag”. Och på något förunderligt sätt är det är ju faktiskt så. Att när vi stannar upp i mellanrummet mellan inandning och utandning är vi helt och fullt närvarande. Det är som om tiden stannar och hjärnan håller andan.

Men andningen påverkar mycket mer än vår förmåga till närvaro. Vi förmår också ”stanna kvar” i upplevelser av obehag, och att medvetet välja hur vi vill agera i situationer som skapar obehag.

I många år har man trott att andningen är helt autonom, som en reflex, och något som flödar på av sig själv. Nu vet vi att så inte är fallet. Vi kan i allra högsta grad påverka vår andning. Och eftersom andningen är kopplad till system i hjärnan som påverkar vårt humör, vårt fokus och vår förmåga att vara i kontakt med vår kropp kan vi genom att styra vår andning påverka hur vi lever vårt liv. Till exempel hur vi blir påverkade av negativa upplevelser och stressiga situationer. Andningen har därmed en enorm kraft och utgör en viktig resurs att nyttja för vårt eget välmående.

Det låter kanske lite bra för att vara sant? Vissa kanske till och med skulle hävda att det låter flummigt? Men det handlar om biologi. Tack vare modern hjärnforskning vet vi att snabb och ytlig andning triggar igång amygdala och att det i sin tur lätt skapar känslor som oro, ångest, ilska eller rädsla. Men man har också sett hur rädsla och ångest kan dämpas, genom att medvetet sakta ned andningen. Likaså har man sett att styrning av andningen triggar system i hjärnan som sätter oss i kontakt med vår kropp. Det vill säga, vi blir mer närvarande och uppmärksamma på vilket tillstånd vår kropp är i när vi andas mer medvetet. Det sistnämnda är ju avgörande om vi ska kunna utöva impulskontroll i situationer då vi behöver det.

Slutligen har man funnit att medvetet styrd andning aktiverar system i hjärnan som är involverade i den ädla konsten att skifta fokus. Till exempel när vi står inför beslut där förutsättningarna snabbt förändras, eller när det händer mycket omkring oss och vi måste klara av att prioritera en sak i taget. Eller när vi behöver vara flexibla i vårt tänkande och skifta mellan olika perspektiv. Sammantaget kan man säga att vi alltså kan använda oss av specifika andningsstrategier för att optimera förmågor vi har stort behov av i vårt ledarskap i allmänhet, och i vårt ledarskap i dagens komplexa och stressade organisationer i synnerhet.

På senaste tiden har jag därför haft lite extra uppmärksamhet på min andning. Jag har tränat på att känna efter exakt var den befinner sig på sin resa mellan min näsa, mun och mage. Och jag har märkt hur den avgör om jag känner mig stressad eller inte. Om jag kan tänka fokuserat eller inte. Och huruvida min uppmärksamhet irrar omkring och letar efter snabba lösningar, eller om jag förmår att aktivt rikta min uppmärksamhet och tänka efter i lugn och ro. En tanke i taget.

När sommaren nu hägrar vill jag personligen mest få andas in doften av hav, lavendel och jordgubbar. Fast, även när det är sommar kan andningen haka upp sig, så jag tänker fortsätta träna. Kanske kan jag inspirera fler? Varför inte passa på under semestern? Ta tillfället i akt medan du sitter på stranden eller ligger i gräset. Känn efter hur du andas. Och var i kroppen du hittar ditt andetag tydligast. Testa att andas långsamt och djupt. Kanske kan du till och med testa att styra din andning genom att andas in medan du räknar till fyra, hålla andan medan du räknar till fyra och sakta andas ut medan du räknar till åtta. Testa att upprepa detta under ett par minuter. Och se vad som händer.

Nyfiken på Neuroledarskap? Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer.

Våra senaste blogginlägg

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för augusti Under augusti har jag lärt känna två nya organisationer, som båda växer snabbt. De är måna om att tillväxten inte ska skapa klyftor mellan teamen, där människor i organisationen slutar relatera till varandra. För när det...

För mig själv, men inte ensam

För mig själv, men inte ensam

Evas ledare i nyhetsbrevet för juli Jag står i skrivande stund mitt i klivet över tröskeln till ännu en sommarledighet. Snart lämnar jag alla tankar på jobb för att hänge mig åt det jag vill fokusera på just nu: återhämtning och att fylla på med ny energi för att må...

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för maj Jag får regelbundet uppdrag som handlar om att coacha team eller ledningsgrupper. En vanlig ingrediens i dessa uppdrag är att bidra till att teamet enas kring sitt syfte. Varför man finns och ska samverka som grupp. Forskning...