Se solen bakom molnen

9 jan, 2018 | Självledarskap

Hjärnans primära drivkraft, som påverkar alla övriga hjärnprocesser, är att minimera hot och att maximera belöning. Det är utifrån den grundläggande principen som hjärnan avgör vad av allt som händer omkring oss som är relevant, och påverkar hur vi förhåller oss till alla situationer och människor.

Varje femtedels sekund söker hjärnan undermedvetet av den fysiska och sociala omgivningen. Hjärnan tolkar sedan de signaler som den plockar upp utifrån att de antingen har positiva eller negativa konsekvenser. De affekter som uppstår när detta händer skapar sedan en känslomässig laddning som påverkar alla processer hjärnan arbetar med.

För att säkra vår överlevnad är hjärnan konstruerad för att bearbeta möjliga hot mycket snabbare än den processar möjlig belöning. Det finns fem gånger fler nervbanor i hjärnan som aktiverar negativa affekter utifrån hjärnans tolkning av omvärlden. Detta fenomen kallas ”Negativity Bias” och har som konsekvens att vi människor fokuserar mer på, och lägger större vikt vid, negativa upplevelser och information än det som är positivt laddat.

Om vår hjärna, medvetet eller omedvetet, upplever en situation eller annan människa som hotfull triggar det våra automatiska beteenden för självförsvar: fight, flight eller freeze. Om vår hjärna uppfattar något i omgivningen som en möjlighet eller en belöning så triggar det istället intresse och nyfikenhet. Vi rör oss alltså mellan två tillstånd: Till ett önskat tillstånd eller från ett oönskat tillstånd.

Känslor fungerar som hjärnans navigeringssystem och de aktiveras automatiskt, utan att vi är medvetna om det. Känner gör vi när vi kan sätta ett namn på det fysiologiska tillstånd vi upplever. Alltså de signaler som kroppen skickar till vår hjärna som till exempelvis “fjärilar i magen”, “ont i hjärtat” eller “en klump i halsen”. Det kan beskrivas som ett slags feedbacksystem mellan den externa världen och individens hjärna och kropp. När vi medvetandegör våra tankar och känslor som två olika processer kan vi välja att agera med eftertänksamhet snarare än att reagera på vår omvärld.

Genom att skaffa sig en djupare insikt om den här principen, och att lära känna sina personliga triggers för hot och belöning, kan vi i högre grad medvetet välja att belöna vår hjärna.

Nyfiken på neuroledarskap? Prenumerera på nyhetsbrevet →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer. 

Lär dig mer om Neuroledarskap

Vår baskurs i neuroledarskap ger en god förståelse för hjärnans anatomi och kemiska klimat samt insikt i hur vi optimerar hjärnans kapacitet. Kursen riktar sig till chefer, ledare och andra som är nyfikna på att utforska sitt ledarskap utifrån ett neuroperspektiv. Inga krav på förkunskaper.

Våra senaste blogginlägg

Med blicken riktad mot din inre ö

Med blicken riktad mot din inre ö

Djupt inne i hjärnan finns nervkretsar som har en avgörande funktion för vårt känsloliv och för vårt välmående. Området kallas insula, vilket betyder ”ö” på latin. Ett namn som får min hjärna att teckna bilden av en dimhöljd ögrupp i fjärran, ståendes mitt i det mörka...