Jag är inte en robot

26 okt, 2017 | Feedbackrevolutionen

Ibland när man ska handla något på nätet, eller skriva upp sig på ett nyhetsbrev, får man göra ett litet test för att bevisa att man inte är en robot. Varje gång jag ser det får det mig att le, för vi har länge uppmuntrats att göra det motsatta. Vrida ner volymen på vår mänsklighet så mycket det går! Vara en effektiv produktionsenhet. Bevisa att vi inte är sårbara, känslomässiga människor!

Under många år har vi levt i ett arv – en gammal sanning – om att det går att stänga av känslorna med viljan, att känslor försvinner om vi ignorerar dem och att känslor inte hör hemma på jobbet. På många håll agerar man fortfarande utifrån det antagandet. Men idag har jag forskningen i ryggen när jag säger att vi har allt att vinna på att bli känslosmarta och att möta våra känslor snarare än att undertrycka dem. Vi har allt att förlora på att fortsätta förvalta arvet av människan som robot.

Känslor som trycks undan syns inte på ytan, men nu vet vi att det krävs stor kognitiv kapacitet för att hålla dem i schack. Det innebär att vi får mindre hjärnkraft kvar till att hantera den situation som vi befinner oss i. Vi får svårare att tolka vår omgivning och vi kommer heller inte minnas det som hände lika bra som vi hade gjort med en lugn, fokuserad hjärna. Det är med andra ord som upplagt för konflikter och missförstånd.

Forskningen visar att vi rent biologiskt är gjorda för att prata om saker med utgångspunk från våra känslor. Och nu vet vi, med hjälp av forskningen, att känslorna alltid kommer först. De tar beslut åt oss, kommunicerar åt oss och ger feedback till andra åt oss.

Traditionell feedback går alltså stick i stäv mot hur våra hjärnor är konstruerade. Hjärnan fungerar inte optimalt om vi ska försöka föra en saklig diskussion om våra tillkortakommanden och samtidigt hålla känslorna under kontroll. Det kommer heller inte få oss att må bra eller att bygga en tillitsfull relation med den vi pratar med.

Nyfiken på Neuroledarskap? Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer.

Våra senaste blogginlägg

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för augusti Under augusti har jag lärt känna två nya organisationer, som båda växer snabbt. De är måna om att tillväxten inte ska skapa klyftor mellan teamen, där människor i organisationen slutar relatera till varandra. För när det...

För mig själv, men inte ensam

För mig själv, men inte ensam

Evas ledare i nyhetsbrevet för juli Jag står i skrivande stund mitt i klivet över tröskeln till ännu en sommarledighet. Snart lämnar jag alla tankar på jobb för att hänge mig åt det jag vill fokusera på just nu: återhämtning och att fylla på med ny energi för att må...

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för maj Jag får regelbundet uppdrag som handlar om att coacha team eller ledningsgrupper. En vanlig ingrediens i dessa uppdrag är att bidra till att teamet enas kring sitt syfte. Varför man finns och ska samverka som grupp. Forskning...