Heldag med SCARF

1 jun, 2016 | Självledarskap

För att sätta SCARF-modellen i sitt sammanhang inleds dagen med en föreläsning om hur hjärnan fungerar. Du får en förståelse för hjärnans principer utifrån den grundläggande programmeringen för överlevnad och sociala behov.

Vi går igenom hjärnans anatomi och vilka system som hanterar vilka funktioner. Vi ger också en översikt av det elektrokemiska klimatet – alltså vilka signalsubstanser som utsöndras och vad som får det att ske.

När vi har lagt grunden introducerar vi SCARF-modellen som är framtagen av Dr. David Rock. Modellen bygger på forskning gjord på den sociala hjärnans behov och vilka konsekvenser det får på en arbetsplats. Enkelt uttryckt går vi på djupet med frågorna: vad händer i hjärnan när de sociala behoven tillgodoses och vad händer när de inte gör det?

Med hjälp av modellen blir det enkelt att förstå vilka händelser och situationer på en arbetsplats som triggar hotsystemet och och vilka steg man kan ta för att möta den sociala hjärnans behov och istället trigga belöningssystemet. Du får lära dig hur man kan påverka det elektrokemiska klimatet i hjärnan genom att medvetet skifta från ett hotperspektiv till ett belönande perspektiv.

Under dagen belyser vi, utifrån SCARF, hur den sociala hjärnan påverkar mänskligt samspel ur ett psykosocialt perspektiv. Du får en förståelse för när beteenden, kommunikation, beslutsprocesser, samverkansförmåga och relationsbyggande skapar negativa konsekvenser för effektivitet och produktivitet. Men vi tittar förstås även på hur modellen kan användas för att främja människors tillfredsställelse och välmående i arbetslivet. Det är ju hur människor mår som är det absolut viktigaste.

När vi har bekantat oss med modellen får du chansen att ”labba” tillsammans med några av de andra deltagarna för att ge dig praktisk erfarenhet av hur modellen tillämpas. De sociala behoven är fantastiskt kraftfulla, och du får en chans att uppleva modellen utifrån din egen hjärna och egna erfarenheter.

Dagen avslutas med en gemensam reflektion där vi pratar om hur man kan applicera SCARF i sin egen grupp, organisation och i sitt liv i stort.

SCARF är en modell som bygger på Dr. David Rocks forskning om den sociala hjärnan. Modellen visar att våra hjärnor påverkas av sociala hot i en mycket större utsträckning än vad som tidigare var känt. David Rock har grundat NeuroLeadership Institute och har bland annat skrivit bästsäljaren Hjärnan på jobbet.

Nyfiken på Neuroledarskap? Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer.

Våra senaste blogginlägg

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för augusti Under augusti har jag lärt känna två nya organisationer, som båda växer snabbt. De är måna om att tillväxten inte ska skapa klyftor mellan teamen, där människor i organisationen slutar relatera till varandra. För när det...

För mig själv, men inte ensam

För mig själv, men inte ensam

Evas ledare i nyhetsbrevet för juli Jag står i skrivande stund mitt i klivet över tröskeln till ännu en sommarledighet. Snart lämnar jag alla tankar på jobb för att hänge mig åt det jag vill fokusera på just nu: återhämtning och att fylla på med ny energi för att må...

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för maj Jag får regelbundet uppdrag som handlar om att coacha team eller ledningsgrupper. En vanlig ingrediens i dessa uppdrag är att bidra till att teamet enas kring sitt syfte. Varför man finns och ska samverka som grupp. Forskning...