Dags att återinföra stämpelklocka?

7 aug, 2017 | Kultur & Organisation

Hur ser man till att människor gör sitt jobb? Förr i tiden, när man såg människan som en produktionsenhet, var det vanligt att man kontrollerade att personalen gjorde sina timmar med hjälp av en stämpelklocka. I dag anser de flesta att stämpelklockan är en relik från en svunnen tid, men på somliga håll pratas det om ett återinförande. Är det en bra idé? Vilket problem löser den, eller kan det till och med vara så att den skapar en rad nya? Eva Hamboldt ger sin syn på saken.

Vad skulle du råda en organisation som överväger att återinföra stämpelklocka?

– På den tiden stämpelklockan uppfanns så var inte relationer avgörande för leveransen på samma sätt som det är idag. I stämpelklockan finns en inbyggd tolkning av icke-tillit – och så bygger man inte relationer. Sedan kan man också konstatera att även om det är en metod som ser till att medarbetarna är på plats så säkerställer det knappast att medarbetarna är innovativa och kreativa eller att de samverkar väl när de gör sina timmar.

I undersökning efter undersökning så toppar ”flexibla arbetstider” listan över vad som är viktigt för oss på jobbet. Vad skulle du säga att det beror på?

– Vi lever i en tillvaro som är styrd på många sätt och då känns det positivt att själv ha möjligheten att välja ”när” man ska göra olika saker. Vår hjärna hamnar i hotläge när vi upplever att vi blir detaljstyrda, så flexibla arbetstider minskar vår stress.

Vad rekommenderar du en organisation som inte upplever att medarbetarna levererar enligt överenskommelse och som tänker att stämpelklockan skulle vara ett bra sätt att ta tillbaka kontrollen.

– Från mitt perspektiv är stämpelklockan en quickfix för att skapa struktur och tydlighet, men det som egentligen behövs för att komma till rätta med problemet är ett genomgripande värdegrundsarbete. Varje chef behöver jobba med sin grupp och etablera hur de vill ha det och gå igenom vad som bygger motivation för gruppen och individen. Ett värdegrundsarbete tar tid och kraft, men det är det som krävs om man vill bygga in en sund kultur på en arbetsplats.

Vad händer med kulturen om man inför stämpelklocka?

– Det finns en stor risk att de som sköter sig blir demotiverade och då urholkar man kulturen ännu mer. De upplever orättvisa och tappar tilliten. Med demotivation kommer lägre ansvarsdagande, mindre engagemang och sämre förmåga att arbeta. Man riskerar förstås också att de som man vill ska stanna väljer att sluta.

 

Neuroledarskap i Praktiken hjälper gärna till med värdegrundsarbete för att bygga en god kultur med motiverade och engagerade medarbetare. Skicka ett mejl till info@neuroledarskapipraktiken.se så bokar vi ett möte.

Nyfiken på neuroledarskap? Prenumerera på nyhetsbrevet →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer. 

Lär dig mer om Neuroledarskap

Vår baskurs i neuroledarskap ger en god förståelse för hjärnans anatomi och kemiska klimat samt insikt i hur vi optimerar hjärnans kapacitet. Kursen riktar sig till chefer, ledare och andra som är nyfikna på att utforska sitt ledarskap utifrån ett neuroperspektiv. Inga krav på förkunskaper.

Våra senaste blogginlägg

Med blicken riktad mot din inre ö

Med blicken riktad mot din inre ö

Djupt inne i hjärnan finns nervkretsar som har en avgörande funktion för vårt känsloliv och för vårt välmående. Området kallas insula, vilket betyder ”ö” på latin. Ett namn som får min hjärna att teckna bilden av en dimhöljd ögrupp i fjärran, ståendes mitt i det mörka...