Dags att återinföra stämpelklocka?

7 aug, 2017 | Kultur & Organisation

Hur ser man till att människor gör sitt jobb? Förr i tiden, när man såg människan som en produktionsenhet, var det vanligt att man kontrollerade att personalen gjorde sina timmar med hjälp av en stämpelklocka. I dag anser de flesta att stämpelklockan är en relik från en svunnen tid, men på somliga håll pratas det om ett återinförande. Är det en bra idé? Vilket problem löser den, eller kan det till och med vara så att den skapar en rad nya? Eva Hamboldt ger sin syn på saken.

Vad skulle du råda en organisation som överväger att återinföra stämpelklocka?

– På den tiden stämpelklockan uppfanns så var inte relationer avgörande för leveransen på samma sätt som det är idag. I stämpelklockan finns en inbyggd tolkning av icke-tillit – och så bygger man inte relationer. Sedan kan man också konstatera att även om det är en metod som ser till att medarbetarna är på plats så säkerställer det knappast att medarbetarna är innovativa och kreativa eller att de samverkar väl när de gör sina timmar.

I undersökning efter undersökning så toppar ”flexibla arbetstider” listan över vad som är viktigt för oss på jobbet. Vad skulle du säga att det beror på?

– Vi lever i en tillvaro som är styrd på många sätt och då känns det positivt att själv ha möjligheten att välja ”när” man ska göra olika saker. Vår hjärna hamnar i hotläge när vi upplever att vi blir detaljstyrda, så flexibla arbetstider minskar vår stress.

Vad rekommenderar du en organisation som inte upplever att medarbetarna levererar enligt överenskommelse och som tänker att stämpelklockan skulle vara ett bra sätt att ta tillbaka kontrollen.

– Från mitt perspektiv är stämpelklockan en quickfix för att skapa struktur och tydlighet, men det som egentligen behövs för att komma till rätta med problemet är ett genomgripande värdegrundsarbete. Varje chef behöver jobba med sin grupp och etablera hur de vill ha det och gå igenom vad som bygger motivation för gruppen och individen. Ett värdegrundsarbete tar tid och kraft, men det är det som krävs om man vill bygga in en sund kultur på en arbetsplats.

Vad händer med kulturen om man inför stämpelklocka?

– Det finns en stor risk att de som sköter sig blir demotiverade och då urholkar man kulturen ännu mer. De upplever orättvisa och tappar tilliten. Med demotivation kommer lägre ansvarsdagande, mindre engagemang och sämre förmåga att arbeta. Man riskerar förstås också att de som man vill ska stanna väljer att sluta.

 

Neuroledarskap i Praktiken hjälper gärna till med värdegrundsarbete för att bygga en god kultur med motiverade och engagerade medarbetare. Skicka ett mejl till info@neuroledarskapipraktiken.se så bokar vi ett möte.

Nyfiken på Neuroledarskap? Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer.

Våra senaste blogginlägg

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för augusti Under augusti har jag lärt känna två nya organisationer, som båda växer snabbt. De är måna om att tillväxten inte ska skapa klyftor mellan teamen, där människor i organisationen slutar relatera till varandra. För när det...

För mig själv, men inte ensam

För mig själv, men inte ensam

Evas ledare i nyhetsbrevet för juli Jag står i skrivande stund mitt i klivet över tröskeln till ännu en sommarledighet. Snart lämnar jag alla tankar på jobb för att hänge mig åt det jag vill fokusera på just nu: återhämtning och att fylla på med ny energi för att må...

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för maj Jag får regelbundet uppdrag som handlar om att coacha team eller ledningsgrupper. En vanlig ingrediens i dessa uppdrag är att bidra till att teamet enas kring sitt syfte. Varför man finns och ska samverka som grupp. Forskning...