Att omfamna olikhet

30 sep, 2022 | Kultur & Organisation

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för september

För några dagar sedan genomförde jag workshopen ”När kulturer möts” hos en kund. Igenkänningsfaktorn var stor hos deltagarna när de fick labba med att i tre olika grupper bygga varsin kultur som senare skulle samverka över gränser.

En observation jag gjorde den här gången var hur deltagarna var lojala sin ursprungsgrupp samtidigt som de kämpade med de nya samarbetsformerna. Ofta uppstod en omedelbar tvekan i mötet med det nya och det djupa engagemanget för helheten uteblev.

Det fick mig att tänka på hur vanligt det är att vi i våra organisationer får i uppdrag att gå in i exempelvis en projektgrupp – som representant för vår ursprungsgrupp – men jag är inte där fullt ut. I bästa fall deltar jag pliktskyldigt, men inte med hjärtat.

Några andra frågor som regelbundet dyker upp hos deltagarna under labbet är: Ska jag fokusera på att bevara det som är unikt med vårt arbetssätt och med vår kultur? Eller borde jag anpassa mig och våga tro att vi kan integreras – trots våra olikheter? Kan vi på så sätt få en grupp som är bättre rustad att möta de utmaningar vi står inför? Hinner vi det? Orkar vi det? Och inte minst; känner vi för det?

Hur ofta väntar vi inte på att det ska kännas ”mer rätt” innan jag med djupt engagemang börjar samarbeta med någon annan? Tänk om vi i avgörande situationer behöver tänka precis tvärtom: Först visar jag min intention om fördjupad samverkan, sedan börjar jag samarbeta med den andre. Och efter det kan jag tillåta mig att känna efter hur det känns.

Att våga göra detta är utmanande. Det ställer krav på psykologisk trygghet i gruppen. Först när vi inte är rädda för att bli straffade för avvikande tankar eller beteenden vågar vi vara oss själva. Och ändå kommer det många gånger krävas ett mod hos både mig själv och den andre.

Under workshopen beskriver Eva och jag ett antal frågor som syftar till att stödja inkluderingsprocesser på arbetet. Jag delar med mig av ett axplock av frågorna nedan. Använd dem nästa gång du står inför att gå in i ett samarbete där du och den andre inte känner varandra så väl och dessutom har lagt er till med en del kulturella förtecken som riskerar skilja er åt.

Fem frågor att ställa vid nya samarbeten

  • Vilka unika förmågor, färdigheter och upplevelser tar jag tar med mig som kan stärka det här samarbetet?
  • Vad kan andras olikheter tillföra mig? På vilket sätt kan de stödja mig?
  • Är jag beredd att utforska likheter och olikheter som finns oss emellan?
  • Finns det kunskapsluckor om den andre som jag skulle behöva täppa igen? Vet vi tillräckligt mycket om varandra? Eller ignorerar vi vikten av information och kunskap om varandra?
  • Har vi ett gemensamt, attraktivt och energigivande uppdrag? Kan vi skapa ett kittlande mål för helheten?
Nyfiken på Neuroledarskap? Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer.

Våra senaste blogginlägg

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Tillväxtparadoxen – och styrkan i den lilla gruppen

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för augusti Under augusti har jag lärt känna två nya organisationer, som båda växer snabbt. De är måna om att tillväxten inte ska skapa klyftor mellan teamen, där människor i organisationen slutar relatera till varandra. För när det...

För mig själv, men inte ensam

För mig själv, men inte ensam

Evas ledare i nyhetsbrevet för juli Jag står i skrivande stund mitt i klivet över tröskeln till ännu en sommarledighet. Snart lämnar jag alla tankar på jobb för att hänge mig åt det jag vill fokusera på just nu: återhämtning och att fylla på med ny energi för att må...

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Effektiva team har ett gemensamt syfte

Lars-Johans ledare i nyhetsbrevet för maj Jag får regelbundet uppdrag som handlar om att coacha team eller ledningsgrupper. En vanlig ingrediens i dessa uppdrag är att bidra till att teamet enas kring sitt syfte. Varför man finns och ska samverka som grupp. Forskning...