Tänk dig att du sitter och kör bil. Om du vet vart du är på väg, och har kört just den där vägen flera gånger tidigare, är det inga problem för dig att både ha på musik och att prata med den som sitter bredvid dig samtidigt. Men om du ställs inför något nytt. Kanske att du ska navigera dig igenom en för dig ny stad med mycket trafik, vägarbeten och enkelriktade gator. Då kan du förmodligen inte koncentrera dig på samtalet, utan behöver lägga hela din mentala bandbredd på att hitta.

Och att vi upplever det på det här sättet är inget konstigt. Det är så hjärnan är konstruerad. I boken ”Hjärnan på jobbet” dyker David Rock ner i det här i detalj och berättar hur vi kan få bättre utväxling av våra hjärnor i olika situationer på jobbet.

I boken pratar David Rock om arbetsminnet som en scen. Det finns begränsad plats på scenen och därför gäller det att vara noga med vem man väljer att släppa upp. Om man ger vem som helst tillstånd att kliva in när som helst finns det en stor risk att det som är viktigast hamnar i skymundan. Du tappar fokus på det som är viktigast!

Fundera på hur det ser ut i ditt liv? Vad är det som tränger sig upp på scenen och stjäl fokus? Det kan vara allt från mejlen som plingar till den där kunden eller kollegan som gärna ringer flera gånger om dagen för att bolla idéer. För att du ska kunna använda din hjärna på ett optimalt sätt är det viktigt att komma ihåg att dina medvetna tankar är en värdefull och ändlig resurs som du ska vara rädd om. Ingen utan VIP-pass får lov att beträda din scen.

Något annat som är bra att veta är att vissa tankeprocesser tar upp mer mental bandbredd än andra. Exempelvis kräver det mycket kraft att prioritera. David Rock tipsar därför om att vi ska inleda vår dag med att prioritera snarare än att omedelbart kasta oss in i mejlboxen. Det är också gynnsamt att planera in de saker som kräver mycket uppmärksamhet till en tid på dygnet när vi känner oss alerta och fräscha i sinnet. Och att varva olika aktiviteter som kräver olika sorters tänkande med varandra. Då håller vi hjärnan pigg längre.

Vill du lära dig mer tipsar vi dels om att läsa boken ”Hjärnan på jobbet” eller gå någon av våra kurser. Du kan läsa mer om kursutbudet här på webben, eller ta en kontakt med oss om du vill att vi skräddarsyr en utbildning till er organisation.