Den kärleksfulla feedbackrevolutionen kickades igång den 8 december på Tändsticksfabriken i Stockholm och det blev en härlig uppslutning. Många av er som var där deltog aktivt i samtalet och min upplevelse är att vi vågade dela våra reflektioner, och blotta vår mänskliga sårbarhet, på ett öppet och ärligt sätt. Under våra samtal blev det också ännu tydligare för mig att vi, nästan med modersmjölken, har fått med oss en lång rad föreställningar kring hur vi ska kommunicera med varandra. Det är otroligt svårt för oss att släppa taget om prestationsinriktade samtal – kanske delvis för att vi inte är medvetna om att det är så vi faktiskt möter varandra? Så hur ska vi göra istället?

Alternativet som jag arbetar med fokuserar på ”meningsfulla samtal”, eller samtal där vi har fokus på att skapa värde i stunden, baserat på reflektion och insikt. Men tyvärr är det inte så enkelt att det sömlöst går att byta ut det ena mot det andra. Om feedback är en hammare så är inte meningsfulla samtal en skiftnyckel – det handlar snarare om att den som håller verktyget behöver lyfta sin medvetenhet och använda det med en ny avsikt. Snarare än att rikta blicken mot det som ska fixas hos någon annan så behöver vi sätta förstoringsglaset på oss själva och våra reaktioner. Och det är här det blir riktigt svårt. För inte kan väl någon annans ”dåliga” beteende eller ”bristande kompetens” handla om mig? Om spiken inte är ordentligt inslagen i väggen måste man väl ändå få klippa till?

Helt säkert är det paradigmskifte som feedbackrevolutionen innebär ingen liten manöver för någon av oss. För att underlätta, och för att konkretisera alternativ till feedback, har jag skapat en modell som jag tror kan vägleda oss på den här förändringsresan.

Jag är väl medveten om att jag inte uppfinner något hjul. Jag vill helt enkelt bidra till en mer hållbar kommunikation på våra arbetsplatser genom att erbjuda en integrerad paketering av befintlig metodik från olika discipliner med modeller och perspektiv från Neuroledarskapet. Mer om detta finns i den artikel som publiceras här på bloggen i nästa vecka.

Jag önskar dig en avkopplande ledighet och påminner om att hjärnan mår bra av att vi då och då ligger på soffan och låter tankarna vandra.