Ge hjärnan fokus

28 jun, 2017 | Inspiration & Poddar

För inte allt så många år sedan var ett av de mest vanligt förekommande önskemålen i platsannonser att vi skulle kunna ha många bollar i luften. Arbetsgivarna önskade sig medarbetare som kunde göra många saker samtidigt. Som kunde skriva rapporter på samma gång som de svarade på kundernas frågor och som i samma andetag dessutom kunde kläcka idéer inför nästa projekt.

Lyckligtvis är detta önskemål inte fullt lika vanligt längre, men de flesta av oss har nog trots allt en upplevelse av att vi borde klara av att fokusera på flera saker på samma gång. Men om du har gått och känt dig dålig för att du behöver ha det tyst när du ska koncentrera dig eller att du känner dig stressad när många drar i dig samtidigt så kan du sluta med det nu.

Vi har nämligen en hjärna som processar intryck seriellt snarare än parallellt. Som du säkert har märkt om du har försökt att fickparkera samtidigt som du pratar i telefon så kan vi faktiskt bara fokusera på en sak i taget. Det vi ägnar oss åt när vi tror att vi gör många saker samtidigt är att vi växlar mellan uppgifterna. Multiswitching är väldigt arbetsamt för hjärnan och tiden som vi ägnar åt att hitta tillbaka till fokus går då dessutom till spillo.

Så tvärtemot vad man trodde tidigare så är det inte alls effektivt att göra flera saker samtidigt. Forskning visar att vi, trots upplevelsen av att allt går väldigt snabbt, faktiskt får mindre gjort. När vi multiswitchar ökar dessutom stressnivån vilket över tid är skadligt för kroppen.

För dig som individ finns det med andra ord all anledning att ta en titt på hur det ser ut i din vardag. För organisationer finns det också mycket att vinna genom att skapa goda förutsättningar för medarbetarna att kunna arbeta fokuserat.

Vill du ge din hjärna bästa möjliga återhämtning i sommar? Då tycker jag att du ska låta semestern gå i monotaskingens tecken. Om du absolut vill multitaska så tycker jag att du ska hålla dig till följande: Sola + läsa bok. Lyssna på musik + äta glass. Eller varför inte dagdrömma + pilla dig i naveln.

Nyfiken på Neuroledarskap? Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

En gång i månaden delar vi med oss av kunskap och berättar om hur våra kunder använder neuroledarskap för att utveckla sina organisationer.

Våra senaste blogginlägg

Beteendeförändringens biokemiska formel

Beteendeförändringens biokemiska formel

Evas ledare i nyhetsbrevet för mars Man brukar säga att det som utmärker människan från djuren är vår förmåga att tänka om oss själva. Och vår avancerade förmåga att samarbeta har varit, och är, en viktig framgångsfaktor för människan som art. Samtidigt står vi nu...

Undvikandets sötsura natur

Undvikandets sötsura natur

Evas ledare i nyhetsbrevet för februari Det verkar som att vi aldrig tröttnar på att prata om personlighet. För frågan om människans natur - hur vi kan mäta, förstå och förändra den - har varit på tapeten i filosofiska och psykologiska samtal under hundratals år. Och...

Omfamna din inre tonåring (med en nypa reflektion)

Omfamna din inre tonåring (med en nypa reflektion)

Evas ledare i nyhetsbrevet för januari För ett par veckor sedan hade jag den stora förmånen att få prata för årskurs 8 och 9 på en internationell skola i Stockholm. De startade sin termin med Brain Awareness Week och jag kom laddad med Dr. Daniel Siegels forskning om...