Vad är det som gör att det som berättas för oss som en historia både är roligare att lyssna på och fastnar bättre än det som förmedlas i staplar, statistik och säljfloskler? Alltså, vad är det som händer i hjärnan?

Eva Hamboldt, du har en Master från Neuroleadership Institute i New York, vad är det som gör att hjärnan gillar en bra historia?

– Ju fler system i hjärnan som aktiveras när vi processar information, desto mer stimuleras hjärnans belöningssystem. Det leder till ett dopaminpåslag som får oss att känna intresse, bli nyfikna och öppna för ny information. Kort sagt fungerar storytelling eftersom hjärnan fokuserar på och stimuleras av det som är lustfyllt, oväntat och det som vi kan relatera till.

Kan du ge några exempel på vilka system som finns i hjärnan och hur man bär sig åt för att kicka igång dem?

– Systemet som hanterar sociala tankar, det vill säga de tankar vi har om oss själva, våra drömmar och önskningar, aktiveras när vi hör eller läser en berättelse som når fram till oss på ett personligt plan. Och när en historia berättas på ett sätt så att vi ”ser oss själva göra saker” aktiveras det motoriska systemet.

Finns det något jag kan göra som får motsatt effekt när jag ska prata inför folk? Som får den som lyssnar att tappa intresset eller bli negativt inställd till mig?

– Det jag beskriver ovan handlar om hur man gör för att trigga systemen i hjärnan som skapar vällust och ökar hjärnans förmåga till fokus och minnesformering. Om vi istället triggar hotsystemet skapar vi en helt annan elektrokemisk miljö i hjärnan. Så fort vi upplever information som negativ skickar hjärnan ut stresshormoner som gör att vi går in i försvar. Då blir vi på vår vakt och tar inte in ny information.

– Hotsystemet triggas exempelvis igång om vi upplever att andra människor är eller tycker sig vara bättre än oss. Så om du ska tala inför folk kan det vara smart att öppna med en anekdot där du gör dig mänsklig och sårbar. Det gör att åhörarna kan relatera till dig snarare än att deras hjärnor reagerar på dig som ett hot.

Så det gäller att belöna hjärnan och akta sig för att skapa hot?

– Belöna, belöna, belöna, brukar jag säga. Men det kan vara en poäng att stimulera amygdala lite grann. En lagom dos av adrenalin gör oss mer uppmärksamma och fokuserade. Däremot behöver man inte vrida på kranen för fullt. Vi vinner inget genom att läxa upp eller provocera, utan det räcker gott med att bjuda på något oväntat för att uppnå en positiv effekt.