Vad är det som gör att man blir så förbannad när man ser att en kollega tar tre bananer från den gemensamma fruktkorgen? Och vad är det som gör att de flesta av oss väljer att knyta handen i byxfickan och snacka skit snarare än att säga ifrån? Vi har alla sett det. Vi kan alla på något plan relatera till känslan vi får när vi upplever att något är orättvist. Mindre saker än ett par bananer har lett till stora och svårlösta konflikter.

Det låter helt galet. Så vad beror det på? Svaret hittar vi förstås i hjärnan. Upplevelsen av att något är orättvist är en av de saker som triggar hotresponsen.Det spelar ingen roll om det är stora eller små saker; om man inte är medveten om hur hjärnan fungerar är det enkelt att ”kidnappas” av sin reaktion.

Våra reaktioner är ofta lika automatiska som att det blir grön gubbe när vi trycker på knappen. Men när vi är medvetna går det att förändra tankemönstret och därmed händelseförloppet. Varken bananer äpplen eller mandariner behöver leda till krig. Det går att bli medveten om sin reaktion och välja att inte ryckas med.

”Kriget om fruktkorgen” är namnet på en av de föreläsningar som Gunnar Thim och Eva Hamboldt håller. Med hjälp av forskningsbaserade modeller som är enkla att förstå förklarar de hur olika situationer, som exempelvis den med fruktkorgen, påverkar hjärnans elektrokemiska klimat. Man kan säga att föreläsningen avkodar människans natur. Målet med föreläsningarna är både att underhålla och förmedla kunskap. Underhålla för att det är härligt att ha roligt, men också för att vi turligt nog lär oss bättre då.

Genom att förklara vad som händer i hjärnan får alla som lyssnar enklare att förstå sina egna och andras reaktioner. Det gör att du kommer att uppleva mindre frustration i ditt liv, men också att ni får verktyg att bidra till att människorna omkring dig förstår varandra och bygger goda relationer. Både hemma och på jobbet.

Neuroledarskap i Praktiken har ytterligare en rad föreläsningar och Gunnar och Eva kommer gärna ut till er och håller dem. Läs mer om dem här. Självklart kan vi också skräddarsy föreläsningar utifrån hur det ser ut hos er.

Arg Frukt2